POVIJEST

Poduzeće Pernod Ricard osnovano je 1975. godine spajanjem dva francuska poduzeća. To su bila poduzeća Pernod, osnovano 1805. godine, i Ricard s počecima u 1932. godini. Od tada se tvrtka neprestano proširivala uz pomoć poduzetnih, strastvenih i vizionarskih zaposlenika.

Poduzeće Pernod Ricard osnovano je 1975. godine spajanjem dva francuska poduzeća. To su bila poduzeća Pernod, osnovano 1805. godine, i Ricard s počecima u 1932. godini. Od tada se tvrtka neprestano proširivala uz pomoć poduzetnih, strastvenih i vizionarskih zaposlenika.

Udruživanje snaga stvorilo je Pernod Ricard s ciljem proširenja ponude robnih marki i prodora na nova međunarodna tržišta.

Pernod Ricard priča je o malom obiteljskom poduzeću, koja je proširena u globalnu međunarodnu Grupu. Ova avantura nastavlja se i danas. U 80 zemalja svijeta Grupa udružuje više od 18.000 zaposlenika koji šire vrijednost poduzeća: poduzetnički duh, međusobno povjerenje i snažan osjećaj za etiku.

PRIČA O LJUDIMA

Henri-Louis Pernod i Jean Hémard

Priča o Pernodu započinje 1805. godine. Tada je Henri-Louis Pernod, rođen u Švicarskoj, u mjestu Pontarlier na istoku Francuske osnovao svoju destileriju pod imenom La Maison Pernod Fils. Poduzeće je punilo i prodavalo Absinthe Pernod Fils, piće koje je nadahnuće pronašlo u napitku Dr. Ordinairea.

pernod_content

Godine 1926. došlo je do udruživanja La Maison Pernod Fils s poduzećem Distillerie Hémard i Pernod Père et Fils. Ova poduzeća do tada su se predstavljala pod imenom Établissements Pernod, a organizacijom je predsjedao Jean Hémard. Godine 1959. poduzeće Établissements Pernod preimenovano je u Pernod SA.

Paul Ricard

Priča o poduzeću Ricard počinje 1932. godine s Paulom Ricardom, poduzetnikom i kreativnim genijem.

Paula je oduševljavala kemija i oblikovanje, stoga se čak upisao na Akademiju lijepih umjetnosti (Beaux-Arts). Kad mu je bilo 17 godina, posvetio se pićima jer je njegov otac bio trgovac vinima. Uz svoj posao i posjete lokalima odlučio je stvoriti jedinstvenu formulu za tada izuzetno popularan anisov liker. Recept za piće nastajao je više od godinu dana, a 1932. godine rođen je originalan recept za liker Ricard. Kvaliteta i svjež okus ovog aperitiva posljedica su majstorskih odnosa anisa, slatkog korijena i aromatskog bilja. I u današnje vrijeme Ricard je vodeće piće na bazi anisa.

ricard_content
Patrick Ricard

Paulov sin Patrick osnovao je robnu marku Ricard i posvetio više od 30 godina svog života transformaciji obiteljskog poduzeća u vodeće poduzeće u industriji vina i žestokih pića. Godine 1978. Patrick Ricard preuzeo je vodstvo grupe Pernod Ricard s ciljem da osvoji Europu, a zatim i ostatak svijeta.


Tako su započeta postepena pripajanja; burbon Wild Turkey 1981. godine, irski viski Jameson 1988. godine i vodeća australska vinska robna marka Jacob’s Creek 1989. godine. Usto je Patrick također započeo zajedničko poslovanje s poduzećem Havana Club International. Deset godina kasnije Patrick Ricard u suradnji s Pierrom Pringuetom transformirao je Grupu u jedno od vodećih poduzeća na svojem području. U prvih 10 godina 21. stoljeća izvršena su također tri povijesno gledano najveća priključenja na području vina i rakija, i to Seagram (Chivas, Martell), Allied Domecq (Ballantine's, Malibu, Mumm, Perrier-Jouët) i Vin & Sprit sa slavnom markom Absolut.

Patrick Ricard iste se godine povukao s pozicije izvršnog direktora, a naslijedio ga je Pierre Pringuet. Patrick je za sobom ostavio snažnu Grupu koja se temelji na: kulturi poduzetničkog duha, međusobnom povjerenju, snažnom osjećaju za etiku i društvenoj odgovornosti.

Patrikova misao vodilja bila je: "Pojedinac nikad ne uspijeva sam. Tim je taj koji uvijek pobjeđuje."

KLJUČNI DATUMI

Glavni datumi od osnivanja Pernod Ricarda 1975. godine pa sve do danas:

1975
zgodovina1

Pernod Ricard nastaje udruživanjem dva francuska poduzeća: Pernod i Ricard.

1988
zgodovina2

Stjecanje irskih destilerija, glavnog proizvođača irskog viskija i vlastite marke Jameson.

1989

Stjecanje australske grupe Acquisition Orlando Wyndham Group, vlasnika marke Jacob’s Creek.

1993
zgodovina3

Pernod Ricard i kubansko poduzeće Cuba Ron osnivaju Havana Club International, 50/50 zajedničko poduzeće za marketing ruma Havana Club.

2001
zgodovina4

Kupovina 39,1 % udjela u poduzeću Seagram's Wines & Spirits businesses.

Kupovina 39 % sredstava Seagrama. Marke Chivas Regal, Martell i The Glenlivet tako se pridružuju postojećem portfelju marki.

Pernod Ricard udvostručuje se i postaje jedna od tri vodeće grupe na području industrije vina i žestokih pića.

2005

Stjecanje Allied Domecqa, u partnerstvu s Fortune Brands. Grupa se ponovno udvostručuje i postaje druga kompanija na području industrije vina i jakih alkoholnih pića, između ostalog pripajanjem marke šampanjca Mumm i Perrier-Jouët.

2008
zgodovina5

Stjecanje Vin & Sprit, vlasnika marke ABSOLUT, s čime Pernod Ricard dijeli vodeće mjesto u svojoj industriji.

2010

Poduzeće se usmjerava u Aziju i na druga svjetska tržišta.

2011

Osnovan Premium Wine Brands, robna marka pod kojom se udružuju glavne robne marke vina u grupi.

2012
zgodovina6

Patrick Ricard umire u 67. godini.

2013

Pernod Ricard povećava svoju prisutnost u Africi.

2014

Pernod Ricard jača svoj portfelj maraka pripajanjem Kenwooda, California Premium Wine, i većom kupovinom Avión a Super Premium Tequile.

2015
zgodovina7

Alexandre Ricard postaje predsjednik i izvršni direktor grupe Pernod Ricard.

2016
zgodovina6

Pernod Ricard kupuje većinu dionica prestižne njemačke marke gin Monkey 47.

2019
zgodovina6

Pernod Ricard dovršava kupnju talijanske super-premium marke Gina Malfy.

Posljednje dodano

22.3.2024

Pernod Ricard pokreće novu digitalnu kampanju za svoju vodeću inicijativu odgovornog konzumiranja: Pijte više vode

Pročitaj više

4.3.2024

Pernod Ricard se pridružuje Svjetskom poslovnom vijeću za održivi razvoj

Pročitaj više

21.2.2024

Pernod Ricard objavljuje novu upravu za održivost i odgovornost

Pročitaj više